top of page

Mitä pihasta löytyy? (osa 2)

Eli jatketaan hieman tätä aiemmin aloitettua aihepiiriä, eli mitä kaikkea meidän pihasta paljastuu nyt, kun lumet ovat vihdoin lähteneet?


Aiemmin bongailin jo joitain kasveja ja osan niistä olin tunnistavinani (kaikki niistä arvauksisat ei kyllä mennyt ihan putkeen). Nyt lumen alta on paljastunut loppukin piha ja ensimmäiset kasvit ovat alkaneet kukkimaan ja muutamat muut työntyvät nyt esiin maan alta. Kuten aiemmin varmaan on tullut ilmi, niin olen enemmänn kuin innoissani suunnittelemassa kaikkea mahdollista ja mahdotonta tuon pihan kuntoon laittamiseksi. Nyt pitäisi kuitenkin malttaa vielä mielensä, jotta näkisi mitä kaikkea tuolta lähtee kasvamaan.Ensimmäiset kukat aloittivat kukintansa ja niitä lumikellojakin on paljastunut lisää pihasta. Erityisesti meitä on ihastuttanut krookukset, joita tuolta on löytynyt. Niitä on sekä violettina että keltaisena tuossa takapihalla. Harmillisesti, niitä kasvaa lähinnä yksittäin siellä täällä. Paitsi syreenin alla, siellä ne tuntuvat viihtyvän ja siellä onkin kohtuullisen kapealla alueella jopa kuusi kappaletta! Krookuksien lisäksi myös tulppaanien lehtiä on puskenut esille talon eteläseinustalla. Onkin jännittävää nähdä, minkä värisiä tulppaaneja meillä täällä on.


Harmillisesti iso osa noista krookuksista ja tulppaaneista sijaitsee talon sokkelissa kiinni, joten heillä on edessä muutto johonkin kivempaan paikkaan täällä tontilla. Omaan silmään tuo talon seinään kiinni kasvanut nurmialue on hieman tökerö. Sokkelin vieressä oleva sorakaistale taas erottaa talon selkeästi pihasta ja tuo ryhtiä kokonaisuuteen. Lisäksi toki nykyiset rakennusmääräykset sanovat, että niin pitää olla. Lähdenpä siis kohta kaupoille katsomaan, millaista soraa tuohon laitetaan.Jo kukkivien kasvien lisäksi täällä tuntuu kasvavan vaikka ja mitä jännittävän näköistä kasvia. Monet kasvit ovat alkaneet itämään ja onpa tuolta lumen alta paljastunut myös muutama perennapenkki! Toki ne penkit ovat omaan silmään väärässä kohdassa, joten katsellaan nyt tämän kesän ajan, mitä sieltä nousee ja tehdään sitten sen perusteella päätöksiä, mitkä siirretään, mitkä poistetaan ja mitkä saavat jäädä aloilleen.


Tämä (ilmeisesti) kevätesikko on omalla tavallaan viehättävä, kun kuolleen nurmikon ja sammalen seasta nousee kirpeän vihreitä lehtiä, jotka muistuttavat lähinnä lonkeroita. Ihan kuin meidän pihassa kasvaisi vihreitä mustekaloja. Kun katselin eilen, niin tuntui siltä, että meidän koko piha on täynnä näitä. Näiden päälle tuli tallottua useampaankin otteeseen, kun näitä ei kaikkia vain mitenkään voi huomata. Ilmeisesti kohtuullisen ärhäkästi leviävä kasvi siis kyseessä.


Samaten raparperin punaiset myökyt ovat nousseet maan alta. Raparperi sinällään oli meillä listalla kasveista, joita pihaan halutaan, joten se saa jäädä paikoilleen.


Lumen alta on paljastunut myös pari kohtuullisen ilmeistä perennapenkkiä. Ne ovat luonnollisesti väärissä kohdissa, joten perustan omani muualle ja katselen tämän kesän ajan, mitä niistä nousee ja päätän sitten myöhemmin, mitä niille tehdään. Lisäksi täällä on kaivorenkaaseen istutettuna vuorikilpeä, joka ilmeisesti jakaa vahvasti mielipiteitä. Itse kuulun siihen "inhoan tätä"-kerhoon ja vuorenkilpi saakin lähtöpassit heti, kun saadaan kevään multatoimitus perille asti. Renkaaseen ajattelin sijoittaa perennapenkin. Kaivorenkaan postiiivisena puolena pitää sanoa, että se rajaa perennapenkin ihanasti.


Mun unelmapuutarhasta pitäisi varmaan kirjoittaa oma haaveilupostauksensa, mutta tässä nykyisessä pihassa häiritsee erityisesti se, että noita erilaisia alueita ei ole mitenkään rajattu. Ihan kuin kaikki olisi vaan lätkitty vähän miten sattuu sopimaan ilman sen suurempaa ajatusta kokonaisuudesta. Lisäksi tuossa on aika paljon ilmeisesti puhtaasti koristepensaita, joka taas sotii pitkälti sitä meidän ajatusta vastaan, että mahdollisimman paljon puutarhasta olisi suoraan hyödynnettävissä lautasella (tai lasissa).

Mutta: Tämän postauksen koko pointti oli kirjoitella siitä, mitä kaikkea meidän pihasta on löytynyt, ei haaveilla tai kertoa meidän suunnitelmista! Kirjoittelen niistä siis erikseen teille lähiaikoina. Ehkä sekä haaveet että suunnitelmat ansaitsevat oman postauksensa.

Comments


bottom of page