top of page

Chilikauden aloitus!

Sain yhden isomman työprojektin sellaiselle mallille, ettei se enää vienyt kaikkea aikaa ja energiaa ja pääsin chilikauden aloituksen kimppuun!Kävin hakemassa taimimultaa, innostuin ostamaan uudet minikasvihuoneet idätystä varten ja pistin tohinaksi. Eli chilin siemenet multaan. Niitä jäi vielä jäljelle joitain yksilöitä, joten en huolehtisi liiemmin siitä, jos joku lajike ei nyt lähde itämään, sitten voi myöhemmin yrittää uudestaan! Lähdin liikkeelle ajatuksella, että useampaa lajiketta jos saisi yhden tai kaksi kasvia, niin ehkä pysyisi jotenkin tää homma hanskassa. Ei se pysynyt - kuten joku varmaan jo arvasikin. Tuntuu, että tuossa on nyt melkoisen monta pienen pientä kasvia tulossa. Ja jokunen jäi vielä laittamatta. Noista varmaan riittää taas kavereillekin.En ole tosiaan mitenkään kokenut chiliharrastaja ja oikeastaan tykkään enemmän kasvatella noita, kuin kokkailla niistä. Onneksi mies tykkää käyttää chilejä keittiössä, joten hukkaan ne eivät mene. Olen joskus aiemminkin yrittänyt kasvattaa chilejä, mutta ennen viime kesää en ole onnistunut saamaan satoa niistä. Viime kesänä meidän parveke muuttui chiliviidakoksi ja siitä eniten kärsi kissa, joka ei oikein päässyt tasoille kiipeilemään, kun kaikki tasot olivat täynnä ruukkuja.

Tänä vuonna sitä ongelmaa ei onneksi tule, kun meillä on nyt merkittävästi enemmän tilaa ja kesäksi on suunnitteilla vielä kasvihuone chilejä varten.


Säästin viime kesältä muutamista chileistä siemeniä ja pistin niitä nyt itämään, mutta iso osa istuttamistani lajikkeista on FataliiSeedsiltä tilattuja. Tilaus tuli nopeasti ja sen tekemisessä vaikeinta oli valita laajasta valikoimasta sopivat. Kaikkia lajikkeita kun ei kerralla voi tilata.

Tai siis, varmasti voi, mutta onneksi järki hyppäsi tilausta tehdessä edes vähän mukaan ja sain jotenkin järkeiltyä sitä määrää sellaiseksi, että ei ihan koko pihaa tarvitse muuttaa kasvihuoneeksi.


Olen aina tykännyt aavistuksen kirpeistä chileistä, joten tilasin Lemon Dropin nyt kokeiluun, että olisiko se nyt se lajike, jota olen kaivannut kaikki nämä vuodet. Lisäksi Chipotle-kastikkeet ovat toistuvasti vieneet mukanaan, joten ehkä semmoistakin tulee kokeiltua, kun moiseen erinomaisesti soveltuvia Aji Habaneroja on nyt kasvamassa.Meillä mies halusi viime kesänä kasvatettavaksi violetteja paprikoita ja niitähän sitten kasvatettiin hartaasti. Kaikesta panostuksesta huolimatta sato jäi todella pieneksi, joten niitä tarvitsee varmaan kokeilla uudestaan tänä vuonna. Tuosta värimaailmasta inspiroituneena tilasin Fataliilta Black Scorpion Tonguen siemeniä - oikeastaan suurelta osin vain värin vuoksi.

Samalla visuaalisella periaatteella valitsin myös Chupetino Whiten ja Bolivian Rainbown. Lisäksi tälle vuodelle valikoitui (ehkä nimen perusteella) ilmeisen pieneksi jäävä Thai Dragon. Nämä kolme edellä mainittua soveltuvat myös bonsaimuotoon, joten katsotaan päätyykö semmoiseen kokeiluun joku näistä.


Setin suurimmasta Ancho Popblanosta sanotaan, että se soveltuu erinomaisesti täytettäväksi ja näyttää siltä, että siinä on varsin kookkaat marjat! En yleensä tykkää paprikasta lämmitettynä, mutta tämä melkein musta versio kiinnostaa kovasti ainakin kokeilla. Jännittävää päästä testaamaan, että miten tämä lajike toimii verrattuna perinteisiin paprikoihin.

Ja koska tämä tietenkään ei lajikkeiden osalta riitä, niin niiden lisäksi tuli shoppailtua vielä Chili Jungle -setti, jossa on neljä erilaista chiliä ja muutama erikoisempi tomaatti. Tomaateista kirjoittelen myöhemmin oman artikkelinsa, koska ne oikeasti ansaitsevat sen. (Mutta ennen kaikkea koska olen yhä ihmeissäni noista lajikkeista joita löysin!)


Onko sinulla jokin suosikki chililajike? Mikä se on ja miksi juuri se? Kokeiletko tällä kaudella jotain uutta lajiketta? Miten päädyit juuri siihen lajikkeeseen?


Comments


bottom of page