top of page

Haapsaluhuivin viimeistely


Oon vitkutellut tän huivin viimeistelyn kanssa yli vuoden. Se on ollut mulla käytössä omissa häissä ja ystävän häissä ja nyt vielä hääpäivän vietossa, joten totesin, että jos se nyt menee pilalle jotenkin tuosta, niin se on ehkä pääsääntöisen tarkoituksensa palvellut ja nyt uskaltaa.


Hommahan on periaatteessa hyvinkin yksinkertaista:

- Kastele huivi

- Puristele vedet pois

- Kuivaa vielä pyyhkeen välissä

- Pingota

- Anna kuivua

- IrroitaTuon huivin tekemiseen meni puolisen vuotta. Opin siinä samalla arvostamaan käsityönä tehtyä pitsiä aika paljon ja ymmärrän nyt paremmin kuin hyvin, miksi noista Haapsalu huiveista pyydetään satoja euroja. Ja tokihan se vähän hirvittää, kun lähtee tekemään jotain, mitä ei ole aiemmin tehnyt tuollaiselle iso töiselle neuleelle.Toisena asiana mulla on ollut mietinnässä, että mihin ihmeeseen mä saan sen pingotettua. Oon harkinnut pingotuslevyjen ostamista tai pingotuspuiden rakentamista, mutta onneksi en ole saanut aikaiseksi.Kuuntelin alkuvuodesta äänikirjana Kaisa Ikolan "Oikein, nurin" (löytyy ainakin storytelistä) ja siinä puhuttiin pingottamisesta ja siitä, miten pääosassa oleva nainen pingottaa oman huivinsa ensin olohuoneen mattoon ja sitten sänkyyn petauspatjan alle. Tästä viisastuneena levitin nyt sitten petauspatjan meidän vierashuoneen lattialle ja pingotin huivin siihen. Siellä se saa olla rauhassa kissoilta, eikä ole suuria riskejä siihen, että joku astuu nuppineulan päälle. (No, astui joku niiden nuppineulojen päälle, mutta se olin minä itse ja onnistuin onneksi välttämään reiät jalkapohjissa. Pari nuppineulaa tosin vääntyi semmoiselle käyrälle, että heitin ne suosiolla roskiin.)

Vaikka jännitinkin pingotusta, niin nyt kun se on tehty, pitää sanoa, että lopputuloksen nähtyäni harmittaa, että en tehnyt sitä aiemmin. Pitsikuvio nimittäin tulee miljoonakertaa paremmin esiin nyt, kun työ on tällä tavalla viimeistelty. Tässä muutamia kuvia:


Otan paremmat kuvat vielä, kunhan saan vähän apukäsiä tämän kuvaamiseen.

Mutta siis aivan mieletön ero sen pingoittamattoman ja pingoitetun välillä. Jatkossa pingoitan huivit rohkeammin.

Comments


bottom of page