top of page

Haapsalu huivi
Kesän roadtripillä käytiin Tartossa Viron kansallismuseossa. Museon kirjakaupasta tarttui mukaan Linda Elgasin ja Siiri Reimannin "Linda Rätid, Square Haapsalu shawls by Linda Elgas" kirja, joka on täynnä toinen toistaan ihanampia ohjeita haapsalu huivin tekemistä varten. Kirjan inspiroimana ajattelin napata langat yhtä tai kahta huivia varten matkaan Tallinnan Karnaluksista, mutta Haapsalu huiveihin sopivia lankoja ei löytynyt heiltä. Henkilökunta ei myöskään ollut kiinnostunut auttamaan sopivahkon langan etsimisessä, joten lähdin Karnaluksista ilman huivitarvikkeita.
Haapsalu huiveissa kiehtoo erityisesti se, että ne tehdään neulomalla. Olen tehnyt ihan kunnialla myös vaativampia virkkausprojekteja, mutta neulominen tuntuu silti luontevammalta tavalta. Tähän mennessä vaativammat neuletyöt joita olen tehnyt ovat olleet pitsisukkia ja kirjoneule lapasia.


Haapsalu huivit kudotaan ohuesta villalangasta, kirjan ohjeet oli tehty erityisesti Hea Haapsalu langalle. Päädyin lopulta tilaamaan langat Virosta, Saara Kirjastus nimisestä kaupasta. Lankaa löytyi ilahduttavan monessa värissä ja tilasin kerralla langat kolmeen eri väriseen huiviin, katsotaan millaisia niistä tulee.
Heiltä löytyi langan lisäksi myös perinteikkäät puikot ja neula, jolla reunus on hyvä ommella kiinni huiviin työn päätteeksi. En osannut päättää, minkä mittaiset puikot tarvitsen, joten tilasin pidemmät ja lyhyemmät. Toistaiseksi olen tykännyt pidemmistä.

Puikot ovat puusta ja niiden päässä on puuhelmi huolehtimassa siitä, että silmukat pysyvät puikoilla. Pyöröpuikkoa käytetään reunapitsin neulomiseen.
Katsellaan mihin tämä projekti tästä lähtee, aloitin ensimmäisen huivini turkoosilla langalla ja sitä on tässä kohtaa ehtinyt syntyä parin sentin verran.


Siitä kuvia sitten myöhemmin.


-Pirita

댓글


bottom of page