top of page

Chilikausi 2022


Noniin, lienee blogin nimeä kunnioittaen korkata tämäkin aihe!


Aloittelin uuden kauden hyvissä ajoin, eli ensimmäiset siemenet pistin multaan jo syyskuussa. Mulla on ollut vähän huonoa onnea noiden pikkuisten kanssa, niin ajattelin varmistaa ensi kesälle vähän paremman sadon ja olla kerrankin ajoissa jonkun asian kanssa. Tällä hetkellä meidän idätysteltassa on kolmaserä pikkuchilejä kasvamassa.Idätyserä #2 hieman ennen uudelleen istutusta. Tästä näkee aika selvästi, mitkä noista ehtivät itää ennen valojen saapumista ja asennusta.

Valmistauduin jo syksyllä tähän kauteen hankkimalla lämpömaton ja valot chileille. Lisäksi lisäsin kasvatustilaa kasaamalla pöydän vierashuoneeseen ja pystyttämällä valot pöydän ympärille. Veikkaan, että kaikesta tästä lisätilasta huolimatta meillä on parin kuukauden kuluttua aivan liikaa kasveja täällä sisällä.


Lämpömatosta pitää sanoa näin tuoreeltaan, että itämisnopeutta (ja varmuutta!) on tullut ihan merkittävästi lisää. Siinä missä viime kaudella en joistain lajikkeista saanut yhtäkään itämään, tällä kaudella laitan vain yhden siemenen ja ne kaikki itävät! Valot ovat tuoneet myös mukavasti lisää kasvua esim. ensimmäisessä erässä idätetylle Cheiro Roxalle. Katsotaan mitä nuo muut tykkäävät ja minkä kokoisia chilejä mulla on täällä parin kuukauden kuluttua.Cheiro Roxa ennen uudelleen ruukutusta. Hän kasvatti ihan mielettömän upeat lehdet!

Meinaan ensi kesänä myös iskeä chilit pihalle ruukkuihin, että ne eivät jää tomaattien jalkoihin - niinkuin viime kesänä vähän harmillisesti kävi. No, oppia ikä kaikki.


Sain tuossa myös kyselyä (kiitos viestistä!), että miten mun bonchi projektille kävi. Tässä blogissa ei ole tarkoitus vaieta asioita piiloon, joten myönnän, että sille kävi huonosti.

Yritin kovasti siis saada kolme chiliä kasvamaan samaan ruukkuun, jotta saisin niiden varret kiedottua yhteen, mutta niistä kolmesta kaksi ei selvinnyt sirkkalehtiä pidemmälle ja kolmaskin luovutti jossain kohtaa. Tälle kaudelle pitänee yrittää uusiksi kasvattaa hassua pientä bonchia.

Jokainen virhe onneksi opettaa jotain. Nyt on vähän paremmat edellytykset semmoisille hassutuksille, kun olosuhteet ovat kaikin puolin paremmat, katsotaan, josko mulla tämän kauden jälkeen olisi söpö bonsai chili (tai sellaisen alku).Mini rocoto itämisvaiheessa.


Ja niin! Ne lajikkeet! (Teitä kuitenkin kiinnostaa!)

Ensimmäisessä erässä silloin syyskuussa mulla lähti kasvamaan Cheiro Roxa, Sugar Rush Stripey ja Fidalgo Roxa.

Lisäksi otin samoja aikoja pihalta talteen muutamia pistokkaita joistain lajikkeista ja laitoin ne juurtumaan. Niistä osa ei selvinnyt (en ole kovin yllättynyt), mutta Bolivian Rainbow selvisi yllättävän hyvin, joten niitä ehdin jo muutaman laittamaan eteenpäin. Lisäksi Ancho Poblanon pistokas on juurtunut ilmeisen hyvin.


Toisessa erässä meillä lähti kasvamaan 17 eri lajiketta. Ne itivät kaikki kiitettävästi (Fatalii laadulla en osannut edes odottaa mitään muuta), mutta isompaan ruukkuun istututtamisen yhteydessä onnistuin tavalla tai toisella olemaan liian kovakourainen, joten niistä 8 menee nyt uudelleen istutukseen.

Siinä erässä oli seuraavia chilejä: Ramiro, Pequante, Lemon Drop, Rocoto Yellow Grande, Mini Rocoto, Aji Mango x Aji Ayouo F2, Cayenne, Starfish, Aji Fantasy, Pimenta Sparanise, Sugar Rush Long Peach, Black Dracharys, Azores Wild, Buena Mulata ja Purple Bhut Jolokia.

Näistä osa menee tosiaan uusiksi, joten katsotaan mitä tuleman pitää.


Kolmas erä on tässä kohtaa juuri itänyt, joten niistä ei ole sen enempää kerrottavaa vielä, mutta lajikkeita siinä on: Explosive Ember, Pimenta da Neyde, Prairie Fire, Blue Christmas, Solar Flare, Sangria, Aji Fantasy Sparkly White, Aji Norteno, Trapadeira Werner, Jalapeno Brown, Golden Cristal, Black Scorpion Tongue, Aji Fantasy Orange, Black and Red, Aji Cristal ja pari kaverilta saatua Habaneroa.


Siinä on melkoinen määrä lajikkeita, eli meillä on varmaan melkoinen chiliviidakko pihalla ensi kesänä. Sitä odotellessa meillä on luvassa vielä remppahommia ja muuta jännittävää täällä. Tässä vielä kuva meidän idätysteltasta, johon asensin valot:


Idätysteltta valoilla.

Siinä se kökkii olohuoneen ikkunalla.


Nyt kun luit tänne asti, niin tiedäthän, että mulla on myös instagram tili raakojachileja ja Facebook sivu, joihon postailen kuvia säännöllisesti - ja vähän useammin, kuin tänne blogin puolelle. Kannattaa ottaa seurantaan vaikka molemmissa kanavissa, ne ovat siellä teitä varten.コメント


bottom of page