top of page

Voihan tomaatti


Täällä on kevään esikasvatushommat jo hyvässä käynnissä. Meidän vierashuone muistuttaa päivä päivältä enemmän viidakkoa ja koisokasvit (ja härkäpavut) ovat itäneet hyvää tahtia.


Huomaan, että meillä on taas useampi tomaattilajike tulossa tälle kesälle ja onkin jännittävää päästä taas maistelemaan erilaisia tomaatteja. Viime kesänä meillä oli vähemmän lajikkeita, mutta opin tomaattien kasvattamisesta sitäkin enemmän. Näistä vähän harvinaisemmista tomaattilajikkeista kirjoitellaan aika vähän, joten paikkaan nyt osaltani sitä tyhjiötä tällä kirjoituksella.Viime kesän tomaatit valikoituivat meille lähinnä sillä perusteella, mitkä niistä näyttivät kuvissa parhailta, joten mitään sen suurempaa näiden takana ei ollut.


Abracazebra

Tämä lajike on todella näyttävä kuvissa ja pysyi kohtuullisen kokoisena. En tosin tukenut näitä mitenkään, joten nämä rönsyilivät pitkin poikin kasvatuslavan reunoja. Lajikkeen huonoksi puoleksi sanoisin, etenkin näin aloittelijana, että on tosi vaikeaa tietää, milloin nämä ovat kypsiä. Kuvissa nämä näyttävät kirkkaan keltaisilta, mutta meillä nämä olivat enemmän limen vihreitä ja hyppäsivät siitä suoraan pilaantuneiksi.

Ne muutamat, joita ehdittiin maistelemaan, olivat maultaan hieman kirpeitä. Sinällään hauska lajike, mutta pidän nyt tämän vuoden taukoa tämän kasvattamisesta.
Pink Icicle

Yritin kasvattaa näitä ruukuissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään. Nämä olivat ehkä parhaan makuisia (ja kokoisia) meillä viime kesänä kasvaneista tomaateista. Otin nämä tälle vuodelle jatkoon ainoana viime kesänä kasvatetuista lajikkeista.


Blue Bayou

Nämä kypsyivät todella kauniiksi! Tumman violetit pienehköt tomaatit olivat todellinen katseen vangitsija ja saivat paljon kehuja erikoisesta ulkonäestään kesän mittaan. Ongelmallisinta näiden kanssa oli se, että ne kypsyivät toiselta puolelta, mutta toiselta puolelta jäivät vähän raaoiksi. Maku jätti näissä sen verran toivomisen varaa, että jätin nämäkin tänä vuonna kasvattamatta.Lisäksi meillä oli kaupan luumutomaateista kerättyjä siemeniä, jotka yllättivät erityisen satoisilla kasveilla ja muutamia lajikkeita, joista ei oikein jäänyt selkeää mielikuvaa. Jätin nämä tältä vuodelta pois, kun tuolla on sen verran kiinnostavia tomaatteja tulossa jo ilmankin. Tällä kaudella panostin enemmän siihen, että on erilaisia tomaatteja, kuin siihen, että ne ovat näyttävän näköisiä.


Tänä vuonna laitoin itämään tomaatista seuraavat lajikkeet: Big Girl, Church, Dr. Carolyn, Easter Egg, Farenheit Blues, Golden Sweet, Pedro, Pink Icicle, P20, Sugary, Vernissage Pink sekä kaverilta saatuja keltaisen luumutomaatin siemeniä. Jännä nähdä, mitä tästä tulee.Muista koisokasveista laitoin viime vuonna unohtuneet munakoison ja kokeilun vuoksi myös mansikkakoison. Lisäksi idätin paria meloni lajiketta ja härkäpavut. Härkäpavut lähtivätkin runsaissa määrin itämään, joten niistä tuskin tulee kesällä puutetta.


Tämä on nyt jo toinen kesä, kun mulla on oma piha, joten ehkä viime vuodesta on tullut opittua jotain ja tänä vuonna menee taas paremmin. Pitää kyllä sanoa, että kun kaivoin tätä postausta varten kuvia ja katselin samalla noita viime kesän kuvia, niin kyllähän tuo piha oli ihan mahtava viime kesänä - ja tänä kesänä siitä tulee vielä entistä parempi.

コメント


bottom of page