top of page

Chilit muuttivat suurempiin ruukkuihin

Istutin loputkin chilit vihdoin suurempiin ruukkuihin. Tuomo katseli mun hommia ja kysyi jossain kohtaa, että "Ootko nyt ihan varma, ettei mennyt vähän överiksi?"

Ei mennyt. Voiko chilejä muka olla liikaa? Sitä paitsi siinä on hänen arkistoistaan löydettyjä chilejä myös! Laskin myös huvikseni, että meillä on tällä hetkellä olohuoneen ikkunalla 35 chilitaimea ja 15 tomaatin taimea. Ja näihin ei siis ole laskettu mukaan noita paprikoita, joita meillä kasvaa neljää eri lajiketta.


Ikkunan edessä oleva hylly on täyttynyt taimista. Ensi vuodelle pitää keksiä parempi ratkaisu, jolla tähän saisi vähän lisää tilaa.

Tuomon arkistoista löytyi siis yhtä lajiketta. Se yksi lajike on tehnyt nyt ainakin 8 pientä taimea, jotka pitää jossain kohtaa koulia omiin ruukkuihinsa kasvamaan!

Meillä on siis chilejä runsaasti. Osasta aion tehdä boncheja (bonchi = bonsai+chili) ja loppujen kanssa ajattelin katsella, miten he kasvavat kesällä.


Tuomon arkistoista löytyneet Hungarian Yellow Wax chilit ovat lähteneet kasvamaan paremmin kuin osattiin odottaa.

Pahinta siinä aiemmin mainitsemassani chiliryhmässä on se, että sitä kautta löytää upeita lajikkeita joita on vaan pakko päästä kokeilemaan. Sen sijaan, että säntäisin tilaamaan lisää siemeniä nyt, kun meillä on tila loppumassa sisältä kerään noita lajikkeita puutarhapäiväkirjaani, että voin sitten palata niihin ensi syksynä, kun alan suunnittelemaan seuraavan kauden chilejä. Syksyllä edessä taitaa olla myös kasvivalon hankkiminen.

(Joojoo, tiedän, että oon vajonnut melko syvälle tähän chilisuohon...)


Black&Red kukkii kauniisti.

Meillä tosiaan alkaa ikkunan edusta olemaan täynnä pieniä chilejä, ja tässä kun kesää vasten pitäisi ehkä esikasvattaa vielä muutakin, niin olisi ehkä fiksua jättää se lajikkeiden määrä nyt tuohon. Tältä vuodelta.

Täällä pohdin kovasti myös chilien ulos siirtämistä sitten kun säät sallivat. Ajattelin, että tämä kesä mentäisiin istutuslaatikoilla ja niihin liitettävillä kasvihuonehupuilla ja/tai semmoisilla edullisemmilla kevytkasvihuoneilla, jotka voi sitten talveksi siirtää kellariin turvaan. Haaveissa oli perinteinen kasvihuone, mutta enhän minä uutena tässä tontilla vielä tiedä, missä sille on optimaalinen paikka. Joten ehkä sitten vuoden kuluttua.


Osalle meidän tomaateista kävi ns. köpelösti, joten jouduin istuttamaan niitä uusiksi. Toivotaan, että tällä kierroksella onnistuvat. Osaa ruukuista en edes viitsinyt siivota kunnolla siinä yhteydessä, kun laitoin niihin jotain uutta kasvamaan. Ajattelin, että kaikki niihin istutettu on menetetty. Lopputuloksena meillä kasvaa nyt sitten mm. tuntematon tomaatti samassa ruukussa Hungarian yellow wax -chilien kanssa. Kun tomaattilajikkeita on lähemmäs kymmenen, niin tässä kohtaa on mahdotonta sanoa, mikä tomaatti sieltä on puskemassa.


Minipaprikoita ja tomaatteja samassa ruukussa. Näiden erottelu tulee olemaan ihan oma prosessinsa.

Kohta on aika laittaa esikasvatukseen myös kurkut ja joitain muita kesäkasveja. Tuntuu siltä, että lumi ei voi sulaa tarpeeksi nopeasti ja samaan aikaan tuntuu siltä, että aika kulkee liian nopeasti.Comentarios


bottom of page