top of page

Epäonninen Aji Cristal (eli älä tee näin)

Olen varmaan kirjoittanut tästä epäonnisesta Aji Cristalista aiemminkin, mutta ajattelin, että hän ansaitsee oman blogipostauksensa.

Sain loppukesästä 2020 Aji Cristalin siemeniä yhdeltä kaverilta. Olen oppinut sen jälkeen melkoisesti chileistä ja niiden kasvattamisesta, joten tiedän nyt tehneeni tuon reppanan kanssa aivan kaiken täysin väärin.


Aji Cristal pienenä taimena alkusyksyllä 2020

Oli innoissani uudesta lajikkeesta ja kesä oli vielä kohtuullisen lämmin ja se oli sitä loppukesän huumaa, kun tuntuu siltä, että ihana kesä jatkuu ikuisesti, eikä koskaan tule syksy, pimeää ja kylmää. Laitoin siemenet kotiin päästyäni itämään ajatellen naivisti, että kyllä niistä nyt jotain satoa ehtii saamaan. Ei ehtinyt.

Siemenistä iti yksi ja loput joutuivat väistymään parvekkeen syyssiivouksen yhteydessä. Se yksi onneton pääsi pienenä taimena muuttamaan lasiteltulta parvekkeelta meidän silloisen keittiön ikkunalaudalle, jossa hän jatkoi kasvuaan. Hämärässä ja lämpimässä hän kasvoi kohtuullisen pitkulaiseksi. Jos olisin ollut viisaampi, olisin tukenut hänet paremmin tai istuttanut hänet suurempaan ruukkuun syvemmin. En ollut.


Aji Cristal vietti talven pienessä ruukussaan tuossa ikkunalaudalla. Alku talvesta hän oli avokadon ja lehtensä pudottaneen chilin välissä.

Joskus talven hulinoissa tuo onneton sitten katkesi. Yritin iskeä katkennen latvan samaan multaan ajatuksella, että se juurtuisi. Olisi ehkä kannattanut yrittää vaikka lasissa juurruttaa, tulokset olisivat ehkä olleet parempia. Eli latva päätyi melko nopeasti bioon kuihtuvine lehtineen. Tuomo olisi halunnut heittää myös jäljelle jääneen "tikun" sinne.

"Eiköhän toi nyt oo menetetty tapaus."


Ei se ollut. Tammikuussa Aji Cristal muutti meidän mukana uuteen taloon, jossa hän pääsi alkuun pohjoiselle ikkunalle ja hieman myöhemmin eteläikkunalle odottelemaan kevättä. Hän on kokenut kovia lyhyen elämänsä aikana.


Aji Cristal liian pintaan istutettuna kevät auringossa.

Olen alkuvuoden aikana istuttanut hänet ainakin kahdesti suurempaan ruukkuun ja toivoisin, että hänestä kasvaisi edes kohtuullisen kokoinen kasvi, joka ilahduttaisi meitä edes muutamia vuosia. Viimeksi eilen siirsin hänet suurempaan ruukkuun (suurimpaan, mikä löytyi kotoa tähän hätään). Tänään katselin noita kasveja ja huomasin, että Aji Cristal on tehnyt pienen pieniä nuppuja.


Nyt on huhtikuun alku. Toki edessä on pitkä kasvukausi ja valon määrä on lisääntynyt. Ja ymmärrän toki, että siinä vieressä oleva paremmin voiva Black'n'Red kukkii ja tekee ensimmäisiä hedelmiään, mutta Aji Cristalista toivoisin vähän suurempaa kasvia. Täysikasvuisena tuon pitäisi olla 90cm korkea, mutta tällä hetkellä hän ei ole edes puolet siitä.


Ensimmäiset nuput yrittivät puskea esiin liian aikaisin huhtikuussa.


Päädyin nyppimään nuput irti ja odotan kuin kuuta nousevaa, että tilaamani chililannoitteet tulevat kotiin, jotta pääsen lannoittamaan noita ja saan kasvuun lisää tehoa sitä kautta. Ehkä se lannoite auttaa myös Aji Cristalia kasvamaan hieman paremman kokoiseksi ja tuottamaan paremmin satoa. Jos joku asia on varma, niin se, että Aji Cristal on meillä myös ensi kauden kasvatuslistalla ihan vain siksi, että tällä kaudella tein niin monta virhettä sen kanssa.


Hyvin hän on selvinnyt kaikista haasteista huolimatta.

Mitä tulee niihin lannotteisiin, niin ajattelin niiden kanssa tehdä teidän iloksi testin ja ottaa kaksi chiliä, jotka ovat ainakin samassa lähtötilanteessa ja jättää toisen niistä lannoittamatta, jotta voidaan seurata miten lannoittaminen vaikuttaa niiden kasvuun.


Jännittävä koe siis tulossa, eikö?

Comments


bottom of page